Kapusta kalorie

kapusta

Wartości odżywcze w 100 gramach surowej kapusty

Zawartość wody (jednostka g) – 92.18
Kalorie (jednostka kcal) – 25
Białko (jednostka g) – 1.28
Razem lipidów (tłuszczów) (jednostka g) – 0.10
Węglowodany (jednostka g) – 5.80
Fiber (jednostka g) – 2.5
Cukry (jednostka g) – 3.20
Minerały w surowej kapuście
Wapń (mg jednostka) – 40
Żelazo (jednostka mg) – 0.47
Magnez (mg jednostka) – 12
Fosfor (mg jednostka) – 26
Potas (mg jednostka) – 170
Sód (mg jednostka) – 18
Cynk, (jednostka mg) – 0.18
Witaminy w surowej kapuście
Witamina C, całkowita kwasu askorbinowego (mg jednostka) – 36.6
Tiamina (jednostka mg) – 0.061
Ryboflawina (jednostka mg) – 0.040
Niacyna (jednostka mg) – 0.234
Witamina B-6 (jednostka mg) – 0.124
Kwas foliowy, DFE (ug ) – 43
Witamina A, RAE (ug ) – 5
Witamina A, (jm) – 98
Witamina E (alfa-tokoferol) (mg) – 0.15
Witamina K (filochinon) (ug) – 76.0

Średnia surowa kapusta – 908 gramów – 227 kcal

Źródło: http://ndb.nal.usda.gov

Dodaj komentarz